Blitt litt glemsk? 5 grunner til at det er naturlig å glemme

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 28. oktober 2022
/

Vi glemmer ofte litt mer når vi blir eldre (det føles i alle fall sånn), og glemsomhet kan naturligvis være et symptom ved hjernesykdommer. Men at du glemmer ting er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for hvis du ellers er frisk: Det er helt normalt, og også sunt, å ikke gå rundt å huske på alt mulig hele tiden. Her er noen grunner til at vi glemmer:

  • Det er meningen fra naturens side: Det er naturlig for hjernen å glemme, spesielt detaljer, for det krever mye energi å drifte en hjerne og den er egentlig ganske lat og gidder ikke huske på ting som ikke er viktige. Det er for eksempel lettere å huske ansikter enn navn, og de store bildene og sammenhengene heller enn detaljer og årstall. Hjernens jobb er å sikre at vi overlever, ikke å huske latinske navn på rovdyrene som truer oss. Og om du blander navnene på barna og barnebarna, er et også helt naturlig: Det er viktigere for hjernen å huske at dette er folk som er i flokken din, ikke nøyaktig hvem som måtte hete hva.
  • Vi konsentrerte oss ikke godt nok da vi skulle lære: For å huske ting senere, må vi være oppmerksomme i innlæringsøyeblikket. Vi må altså konsentrere oss om selve lagringen av informasjonen i hjernen, og lagre stoffet på en lur måte slik at det er lett for oss å hente det fram igjen når vi trenger det. Hvis du har glemt ting fra skoletiden kan det altså være fordi du egentlig ikke lærte det grundig nok den gangen, heller.
  • Vi husker best det vi repeterer: Så er det selvsagt lettere å huske informasjon vi bruker jevnlig. Da har vi det fremst i pannebrasken, liksom. Det kjenner vi sikkert alle til.
  • Vi husker best det vi føler eller interesserer oss for: Hvis vi skal lære noe vi synes er interessant eller moro, er vi naturligvis gjerne mer oppmerksomme og ivrige når vi tilegner oss stoffet. Hvis det vi holder på med er forbundet med sterke sanseinntrykk, for eksempel at vi har sterke følelser rundt det, vil vi også ofte lettere huske det.
  • Vi trenger ikke informasjonen lenger: Har du opplevd å gå rundt og hele tiden tenke på oppgaver du ikke er ferdige med, men straks de er gjort, er de glemt? Eller kanskje du har lest til en eksamen eller annen prøve, og når prøven er over, har du glemt nesten alt sammen? Det er også helt naturlig, og kalles Zeigarnik-effekten etter psykologen som oppdaget dette fenomenet. Vi husker ting så lenge vi må, mens når vi har haket av oppgaven på gjørelista, kan vi stryke den fra minnet, også.

Så er det selvfølgelig mye vi kan gjøre for å bedre hukommelsen og minne oss selv på ting vi bør huske. Men dét er en annen post.

(Eller du kan ta en titt min bok Slik blir du mer intelligent hvor jeg kommer med en rekke tips til hvordan vi kan få hjernen til å virke best mulig. Mens har du lyst på en repetisjon av ting du kanskje har glemt fra skolen, kan du titte i boka Det kunne jeg jo før!.)

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv