Bedre å velge NOE enn å la være

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 18. september 2022
/

Sliter du med å ta valg?

Det er klart det kan være skummelt å ta spesielt store livsvalg, som om du skal flytte, bytte jobb eller gjøre andre store endringer fra det allerede kjente. Det er ikke lett å vite om det er riktig å gjøre en endring, eller om det man bestemmer seg for er den riktige beslutningen.

Men det kan tenkes vi er altfor forsiktige og redde for endring, og at det ikke alltid er like viktig hvilken endring vi velger, men at vi gjør en endring.  Studier viser nemlig at de som faktisk bestemmer seg for å endre på noe er mer fornøyde enn dem som holder seg i ro.

I et eksperiment fra Oxford universitet ble deltakere som slet med å ta beslutninger om større livsvalg bedt om å kaste mynt og kron for å se om det hjalp dem å ta et valg. Det viste seg at de som hadde kastet mynten slik at den landet på "gjør en endring", også oftere faktisk gjorde denne endringen, og at disse var mye mer fornøyde med beslutningen sin også etter et halvt år. Det kan altså se ut som at vi ofte er altfor forsiktige når det kommer til å ta større beslutninger og at vi er lykkeligere når vi gjør noe nytt enn når vi opprettholder en situasjon vi har begynt å lure på om vi bør gjøre noe med.

Kilde:

Levitt SD. Heads or Tails: The impact of a coin toss on major life decisions and subsequent happiness. The Review of Economic Studies 2021: 88(1); 378–405. https://doi.org/10.1093/restud/rdaa016

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv