9 tips for å lettere huske ting du skal lære

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 12. juli 2022
/

I boka "Det kunne jeg jo før! Alt du lærte på skolen om som du nå har glemt" får du et supert overblikk over haugevis av ting og temaer fra grunnutdannelsen vi bør ha som nordmenn. Noe kan du sikkert fra før, mens andre ting er svunnet litt hen. Det er nemlig ikke så rart om vi glemmer både det ene og andre. Hvis det vi leser og opplever skal feste seg i hjernen, må vi først og fremst være oppmerksomme på hva vi driver med. Så kan vi bruke noen teknikker for å huske bedre. Som disse, som er fra boka:

Lag akronymer: Et akronym er et ord eller uttrykk som er satt sammen av forbokstavene til andre ord. For eksempel er SØVN et akronym av Syd, Øst, Vest og Nord. Et akronym kan hjelpe deg å huske ting som kan listes opp. 

Lag nye ord ved å bruke stavelser: Noen ganger kan det være lettere å lage nye uttrykk ved å bruke den første stavelsen i et ord. Ordet du lager behøver ikke være et virkelig ord, så lenge det er noe som fungerer for deg. For eksempel er LoVeSe satt sammen av den første stavelsen i Lofoten, Vesterålen og Senja, områdene som det har vært mye diskusjoner om i forbindelse med oljeutvinning i nord. 

Les høyt for deg selv: Når du sier noe høyt og samtidig hører deg selv si det, hjelper det deg å lagre informasjon i langtidsminnet. Det kalles «produksjonseffekten» og handler om at vi lærer lettere når vi er aktive i prosessen og bruker flere sanser. 

Skriv for hånd: Ta notater med penn eller papir (ikke på PC). Studier viser at det gjør at vi husker bedre hva vi har hørt eller lest. 

Del ting i grupper (chunking): Når vi skal huske større mengder med informasjon, blir det lettere om vi kan sette informasjonen i en sammenheng og gruppere den. Skal vi for eksempel memorere alle dyreartene i verden, kan vi først dele dem inn i ulike familier, og kanskje også underarter av disse. 

Lag bilder av tall og ord: Denne teknikken krever litt for- arbeid, men når du har gjort unna dét, kan du bruke den mange ganger: Se for deg tallrekken vår fra 0 til 9. Hva ligner tallene på? I mitt hode er for eksempel 1147 to hengslete cowboyer i en bar. 1-tallet er cowboyen, 4-tallet er baren og 7-tallet er barkeeperen. Så når jeg skal huske 1147, som naturligvis ikke er PIN-koden min, trenger jeg altså bare å se for meg denne situasjonen. 

Loki-metoden: Denne er spesielt lur å bruke hvis du skal huske ting i en bestemt rekkefølge. Se for deg et sted du kjenner godt, for eksempel der du bor. Start ved inngangen, og se for deg at du plasserer det første du skal huske her. Gå videre til neste rom, og se for deg neste objekt på lista. Fortsett slik gjennom huset til du har plassert alle objektene. Når du nå senere ser for deg hjemmet ditt, vil du også se disse bildene for deg. 

Forklar til en annen: Er det noe du ikke helt forstår? Prøv å forklare det til en annen. Da må du skjerpe deg litt ekstra, og du må finne de rette ordene for å formidle forståelsen videre. Da merker du hvor det skorter og om du har skjønt det helt selv. Fotosyntesen, for eksempel. Forklar den til noen. 

Lær litt hver dag: Vi lærer best når vi sprer læringen over lang tid og konsentrerer oss om litt av gangen. Dette er en studieteknikk som kalles «distribuert praksis». 

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv