7 tips når barna ikke vil gjøre lekser

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 8. september 2020
/

Mange foreldre opplever at det er omtrent umulig å få barna til å ville jobbe med lekser. Og det er ikke så rart: Om barnet har strevd mye med å forstå fagene og møtt mye frustrasjon og manglende mestring er det heller ikke moro å gjøre lekser. Hvem vil vel stadig ønske å utsette seg for ting som gjør vondt? 

Lekser er for å øve på noe vi har lært. Men vi kan ikke øve på noe som ikke er lært eller forstått. Vi må altså først forstå, så kan vi øve.

  • Når dere skal jobbe med lekser, må du først forsikre deg om at barnet har forstått det barnet skal øve på. Det blir håpløst å prøve å øve på noe de ikke har forstått, og da er det heller ikke noe rart at de vrir seg unna. Mens når vi mestrer fører det til en positiv opplevelse og mer motivasjon for å lære mer, og også å gjøre lekser.
  • Si til barnet at "om det er noe du ikke forstår, så er det fordi de voksne ikke har lært deg det ennå!" Det er den voksnes ansvar å lære bort, og ikke barnet som skal ”knekke koden” eller skjønne ting helt av seg selv.
  • Sett deg grundig inn i hva barnet må ha lært forut for det temaet du ønsker å lære bort, altså hva som er forutsetningen eller grunnlaget for å kunne forstå det enkelte mattetemaet, og sørg for at du starter med å lære bort dette grunnlaget.
  • Jobb med én ting av gangen til det er forstått, og øv deretter på dette til det er automatisert. Vær tålmodig her, og ikke gå for fort fram, vi trenger alle tid til å tenke, reflektere og øve for å bli gode på noe.
  • Gjør lekser til faste tider: Gode rutiner er viktig. Start tidlig med gode vaner.
  • Vær selv positiv til lekser. Kjefting og mas hjelper ikke, men gjør bare situasjonen enda verre.
  • For noen kan det være lurt å ta en pause fra leksene, slik at barnet får litt fri fra strevet, og dere isteden kan jobbe med å finne ut av årsakene til at barnet sliter og å tette igjen hull i forståelsen.
  • Snakk med skolen om problemene, kanskje lærerne kan bidra med noe?

Flere gode råd finner du i vår bok "Møkkalekser! 101 grep som gjør at barnet ditt lærer lettere" som kommer i november, men som kan forhåndsbestilles nå - og da får du med en gratis video med spesialpedagog Elin som forteller om sin egen historie. Her er det garantert mye gjenkjenning!

JA, TAKK, send meg til lekserådbestillingen!

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: WPCODE
cartmagnifiercross
Handlekurv